Защо Цинкът е важен за здравето ни?

Автор -

Цинкът и здравето ни

  • борба с грипа и настинките – цинкът има ключова роля в механизмите на имунна защита и помага при борбата с острите вирусни заболявания, като грипа. Допълнителни количества цинк подсилват защитата и елиминират по-бързо вирусните и бактериални инфекции. Притъпяват се и симптоми, като течащ нос, болно и зачервено гърло. Най-лесно е да приемате таблетки с цинков глюконат по време на настинка. Единственият им страничен ефект, е че влошават вкусовите усещания и оставят тръпчив вкус в устата.
  • подсилване на имунната система – цинкът е истински имуностимулант, тъй като подсилва функцията на тимусната жлеза, особено при хора над 40 години, когато тя е намалила активността си. Тимусът провокира силната продукция на бели кръвни клетки, които са основните имунни клетки атакуващи инфекциозните агенти проникнали в тялото. Приемането на малки количества цинк подобрява значително функцията на тимуса и помага за по-бързото оздравяване от инфекции.

 • мускулна тъкан – повече от половината цинк, който поемаме, се потребява от мускулите. Активно спортуващите, както и фитнес маниаците следва да приемат допълнителни количества цинк. Пътят по който той постъпва в организма е еднакъв с този за желязото и медта, така че приемането на препарати съдържащи повече желязо могат да възпрепятстват усвояването на цинка. Многото фибри също намаляват бионаличността на цинка. Вредни тежки метали като олово и кадмий блокират усвояването на цинк. Пълнозърнестият хляб е добър източник, както и различните видове меса, които са много по-добър източник. Организмът ни обаче не формира депо от този микроелемент, нужното количество се абсорбира от храната, а остатъка се изхвърля. Затова присъствието му в диетата ни е задължително всеки ден. Цинкът се губи при обработката на храната, особено при варенето, тъй като е водоразтворим.
 • мъжка импотентност – мъжкият организъм има нужда от цинк, за да произвежда тестостерон, както и други важни мъжки хормони, както и да подобри качествата на сперматозоидите, за което е нужно и нормални количества и от микроелемента селен в диетата. За да се подобри оплодителната способност на мъжа се препоръчва 6 седмичен прием на цинк преди опити за зачеване. Цинкът е ключов елемент за здравето на простата и предпазването от проблеми с уринарния тракт.
 • здрави нокти, коса и кожа – цинкът е много важен за здравата кожа. Той помага и в лечението на псориазиса и акнето, като намалява и чупливостта на ноктите и накъсването на косъма.
 • зарастване на рани – без цинк този процес не е възможен или продължава много по-дълго. Изследванията ясно показват, че пациентите се възстановяват много по-бързо след операции и раните зарастват, след приема на цинк. Хората, на които им предстой операция е нужно да вземат допълнителни цинк 2-3 седмици преди нея.
 • диабет – при някои диабетици може да има дефицит на цинк, тъй като той не се усвова добре или се изхвърля твърде бързо. Цинкът помага и за други проблеми на диабетиците като бавното зарастване на рани и честите инфекции.
 • макулна дегенерация – това сериозно очно заболяване води до прогресивна слепота. Очите естествено са един от органите с най-високо съдържание на цинк, като най-високата му концентрация е в ретината, именно частта от окото, която се засяга при макулната дегенерация. Приемането на допълнителни количества цинк може да забави или предотврати загубата на зрение.
 • памет – хората приемащи нормални количества цинк ежедневно показват по-добри резултати на паметовите тестове от останалите.

Има няколко групи хора, които са в риск от дефицит на цинк:

 • пълни вегетарианци и вегани – месото и рибата са най-добрите източници на цинк за организма. От своя страна растителните храни съдържат малки количества и труден за усвояване цинк, а плодовете практически не го съдържат. Децата, които са поставени на вегетарианска диета са особено застрашени от дефицит, а твърдите вегетарианци трябва да си го набавят като хранителна добавка.
 • хора, хранещи се с изключително богата на фибри храна – фибрите, особено тези от пълнозърнестите храни “заключват” цинка в тях и не му позволяват да бъде усвоен.
 • бременни или кърмачки – повечето от хранителните вещества, които бременните консумират отиват директно за растежа на плода, така че цинк е нужно да се приема в по-голямо количество.
 • хора над 50 години – способността на организма да си набавя цинк от храната намалява с възрастта.
 • прекаляващите с алкохол – алкохолиците често не се хранят добре, което е основна причина за дефицит, а другата е, че количествата алкохол метаболизиращи се в черния дроб “отмиват” и малкото количество цинк, което се пази там.

Дневна доза и източници на цинк

Новородени (всички количества са “за ден”)
0 – 6 месеца         2 mg
7 – 12 месеца       3 mg

Деца
1 – 3 г.                 3 mg
4 – 8 г.                 5 mg

Бременност (според възрастта на жената)
< 18 г.                 13 mg
19 – 30 г.             11 mg
31 – 50 г.             11 mg

Кърмене 12 – 14 mg

Мъже
9 – 13 г.                8 mg
след 14 г.             11 mg

Жени 8 mg

Много от храните са естествен източник на цинк, като стридите, телешкото месо, скаридите, соевото сирене тофу, млякото, зеленчуците, фъстъците и фъстъченото масло, семената и ядките, пилешкото месо. Всички те съдържат между 1,5 – 8 mg Цинк за 100 грама продукт, така че съвсем спокойно може да си набавяте нужните количества с една балансирана диета, без да е нужно да го приемате допълнително като хранителна добавка.

Допълнителна информация за цинка: