Стив Джобс: “Не спирай!”

Автор -

Целият модерен свят, епохата в която живеем, се движи от технологиите, все по-сложни и интуитивни те задоволяват нашите потребности, служат ни, свързват ни, правят живота ни по-лесен, по-сигурен и по-дълъг. Дори фактът, че сега четете тези редове е плод на чудния напредък на технологиите и едно от незаменимите блага на сегашния свят.

Стив Джобс, основателят на компанията Apple и смятан за най-успешният предприемач в историята, е един от бащите на съвременните технологии, такива, каквито докосват ежедневието на всички. Тези дни той напусна този свят на 54 години след дълго боледуване от рядка форма на рак на панкреаса, която той се опитваше да пребори през последните 7 години.

Това, което света дължи на Стив Джобс, са неща, които използваме всеки ден – идеята за компютърен интерфейс базиран на отварящи се прозорци, оригинално изобретена в лаборатория на Xerox, е развита и поставена в центъра на операционната система именно от него. Изобретяването на мишката и стремежът с компютъра да се борави интуитивно е също негова идея. Телефонът с един бутон,  а именно революционният iPhone, е негова мечта, която първоначално е била истинска лудост за инженерите от Apple, когато Стив им споделя, че иска да има телефон без бутони. Резултатът е повече от великолепен – интуитивен телефон, който всички водещи производители копираха, за да създадат собствени iPhone-клонинги.

Стив Джобс има водеща роля в изграждането на Интернет и компютърната култура на цялото модерно общество, въвеждането на ключови технологии и изобретения, създаване на телефони за бърза и интуитивна комуникация и най-вече обличането на върхови технологии в лесни за ползване продукти, които правят живота на всички по-лесен и удобен. Прототипът на съвременния Интернет е реализиран в CERN именно на NeXT компютър, производство на Apple.

Стив Джобс и неговата личност, иновативен подход и предприемачески дух тепърва ще са тема на много книги. Той изгражда най-успешната компания в света, която дори за кратко минава петролната Exxon Mobile и застава на 1-во място в света. Всичко това се дължи на провиденческите му способности, за това, че през цялата си кариера Стив Джобс е бил “съвършения клиент”, поставяйки се в ролята на клиент и потребител, който е желаел най-доброто за себе си и така го е сътворил за другите.

Непримиримостта му да реализира невъзможното, удивителния усет за ползваемост и интуитивност, “очовечаването” на технологиите и подчиняването им на човешките потребности, създаването на продукт за всички, стремежът към краен минимализъм, съчетан с перфекционизъм на детайла, е негова неподражаема и запазена марка, която отличава всичко правено от Apple. Стив Джобс е живият пример как преследването на мечтите може да превърне човек в една истински реализирана личност.

Следващите му думи са достатъчно красноречиви:

Вашето време е ограничено, така че не го губете живеейки нечий чужд живот. Не попадайте в капана на догмата, което означава да живеете с последиците от хорското мислене. Не позволявайте на шума на чуждите мнения да заглуши вашия вътрешен глас.

Работата ви ще заема огромна част от живота ви и единствения начин да останете истински удовлетворени от нея е единствено, ако вярвате, че вършите нещо наистина велико и значимо. А единствения начин да правите нещо значимо е ако наистина го обичате. Ако все още не сте намерили това, то продължавайте да търсите. Не се спирайте! Със сърцето си ще усетите, когато го намерите. И като всичко значимо, то ще става все по-добро и по-добро с годините, продължавайки да го вършите. Така че, продължавайте докато не го откриете. Не спирайте!

Едва ли има по-добра, позитивна и добронамерена мотивираща реч от един човек, който е минал по пътя към успеха и се е обърнал към онези, които вървят след него – по подобен, но свой път – за да ги окуражи и да им покаже, че преследването на високи цели не е мираж, а достижима реалност и че всичко зависи от начина, по който впрягаме усилията, волята, креативността и интелекта си.