12 златни правила как да водим разговор

Автор -

Безспорно човек е “социално животно” и голяма част от ежедневието му преминава в контакт с други хора. Неизбежна, определяща и жизненоважна ли е комуникацията за нас? Следвайте тези “златни” правила за това как да бъдете добър събеседник и със сигурност ще спечелите повече симпатии сред приближените си.

1. Избягвайте ненужните детайли и пояснения.

Не се отклонявайте в различни посоки. Ако нещо не е важно, то не губете време да го правите такова, говорейки за него. Ненужните пояснения и обстоятелственото говорене често са признак на повърхностно мислене и липса на дълбок интерес, неуспешен начин да си придаваме важност и много ефективно средство да губим нечие време. Безпогрешен индикатор, че не цените времето си.

2. Не задавайте следващ въпрос преди да ви е било отговорено на първия.

Освен че е неучтиво да го правите, показва, че не се интересувате толкова от отговора на събеседника си, а питате просто от куртоазия. Никой няма да е поласкан от подобно поведение. Ако сте попитали за здравето на нечие дете, то недейте да прескачате и да питате и за здравето на другите в семейството му преди да сте чули отговора на първия си въпрос.

3. Не прекъсвайте събеседника си докато говори.

Също така, опитайте се да сте максимално кратки, за да дадете шанс и на събеседника ви да каже своята дума. Прекъсването показва желание за доминация и налагане на авторитет по един груб и първичен начин.

4. Избягвайте да се противопоставяте, особено ако това не е важно или принципно.

Това ще ви покаже като дребнав и малодушен човек. Избягвайте да се интересувате от дребните подробности в историята. Човек, който противоречи, често се опитва да преформулира и изкривява темата по свой начин, да екстраполира разговора в посока, където се чувства сигурен и знаещ.

5. Недейте да говорите през цялото време.

Задавайте въпроси, за да разберете къде са допирните ви общи теми със събеседника. Не взимайте думата през цялото време. Комуникацията е двупосочна улица и изисква както да се вслушвате в казаното от другия, така и от получите възможност да се изкажете без да прекъсвате или бъдете прекъсвани.

6. Не бъдете винаги “героят” във вашите истории.

Всяка история си има герои, но позволете и на другите да бъдат такива, а не запазвайте тази роля само за себе си. Бъдете реалисти, никой не е съвършен, нито безгрешен. Самоиронията е признак за здрав дух и реална самопреценка. Самовлюбеното говорене за своите способности и превъзходство е признак на лош вкус.

7. Изберете обща тема за разговор.

Опитайте да схванете интересите на събеседника си и не накланяйте разговора в посока към политика, когато става дума за кулинария или поезия. Бързото прескачне от тема в тема е признак на нетърпелив и повърхностен интерес.

8. Бъдете добър слушател.

Със сигурност ще бъдете такъв, ако следвате горните правила. Това показва уважение и е проява на интерес към думите на събеседника ви. Оставете събеседника ви да кажа повече за себе си или за идеите си, така ще избегнете някои чести капани в общуването свързани с прибързани заключения или изказвания.

9. Разговорът трябва да съответства на обкръжението.

Развийте усещане за това доколко е уместно да говорите по една или друга тема бидейки в определено обкръжение или повод. Не пренебрегвайте важността на мълчанието. Ако се колебаете дали да кажете нещо, по-добре си замълчете. Празното дърдорене често прави лоша услуга и ви представя в недобра светлина. Не сте длъжни да говорите непрестанно в компанията на други хора.

10. Не преувеличавайте.

Не всяко нещо е “най-доброто”, “най-лошото” или “най-готиното”. Бъдете реалисти и дори леки скептици, така има по-малък шанс да разочаровате себе си или другите, когато се сблъскте с реалността.

11. Цитирайте правилно.

В тези случаи не е зле да се придържате към едно просто правило: “Използвайте цитати по изключение и не правете изключение, когато цитирате”.

12. Култивирайте такт. Бъдете тактични.

Не се принуждавайте да казвате неистини, но не бъдете и нападателни. Не казвайте на някого, че не изглежда добре, че има болнав или уморен вид. Спестете го. Това няма да внесе нищо в разговора ви, само ще накара събеседника ви да се почувства още по-некомфортно. А и не го подпитвайте с въпроси от сорта: “Сигурно си имал дълга нощ?”. Мълчанието винаги е най-уместно. Казвайте или правилните неща или нищо.