Как да спрем да губим излишно пари?

Автор -

Продължението на “Спестете пари като организирате разходите си”

Знаете ли, че голяма част от свръхбогатите хора в света са self-made, много малка част са тези наследили парите си като наследници на семеен бизнес или бивши благородни и роялистки фамилии. При всички тях историята с “гаражното начало” се повтаря настойчиво, а натрупването на активи е следствие от финансови навици, повечето от които са следвани инстинктивно.

Богатите хора са преди всичко спестовни, което не ги прави скъперници, но показва един непогрешим усет за баланса качество/цена за всяко нещо за което се харчат пари. Историята познава много примери завършили с фалит, които са поели по пътя на негативната спирала именно заради неспазване на това просто отношение.

Миналата година едно от най-авторитетните списания Gourmet, след 68 години история, изненадващо прекрати съществуването си. Според Wall Street Journal вина за това има гурме-пътешественичката Ан Патчет, която в продължение на 10 години използвала без лимит своята служебна сметка, за да покрива разходите по своите пътувания, които са основа на публикациите й. Ан отсяда в най-скъпите хотели и тества най-изисканите ресторанти по света, което е част от работата й (по наше скромно мнение, сигурно една от най-хубавите), но излиза извън границите. Резултатът е, че списание Gourmet вече е в историята, а Ан има много красиви спомени.

Всъщност знаем, че щастието не се купува с пари, но те са начина да достигнем до него. Не бихме спорили за това! Пътят към разполагането с повече пари не е да пускате редовно фиш за тото, нито да участвате в парични игри, а да си изградите финансов инстинкт за самосъхранение, който да ви осигури добър живот дори и във време на финансова криза.

Планиране на разходите

Истината е, че единственото, което със сигурност можем да планираме са разходите ни, приходите зависят от твърде много фактори, че да са изцяло в наша власт. Един от най-добрите онлайн инструменти за планиране на разходите е сайтът Mint.com

Той ще ви позволи да правите много детайлни бюджети и да планирате дългосрочни и краткосрочни разходи. Финансовите институции годишно натрупват сериозни печалби от плащането на такси и глоби за различни просрочки на наши плащания. Непрекъснато ни се налага да покриваме подобни плащания, но често не се вместваме в сроковете, забравяме за тях и научаваме малко по-късно, а  дължимото плащаме с наказателна лихва.

Баланс качество/цена

Търсете най-доброто, но на най-добрата цена! Бъдете лоялни клиенти, използвайте отстъпките си, купувайте по-скъпите придобивки на изплащане и договаряйте индивидуални условия за покупките си. Уважавайте парите си и не ги харчете без мисъл! Избягвайте да правите компромис с качеството, това е най-важната характеристика на всеки продукт. Най-трудната група купувачи са именно тези, които правят емоционални покупки. Те поставят приоритет върху продукта, а не върху цената му и в същото време нямат търпение да го потърсят от друго място, където се предлага на по-добра цена, например в онлайн магазин. Нетърпението не е водеща черта на богатите хора.

Диверсификация

Разделете разходите си по приоритетни портфейли. В първия групирайте всички известни дългосрочни разходи и ги покривайте своевременно, за да не трупате задължения. Във втория портфейл сложете онези разходи, за които знаете, че предстоят, но не сте съвсем сигурни в размера им. Нанесете все пак примерни суми, като се водите по предишните си сметки и ги завишете с поне 20%, за да имате достатъчен резерв.

Най-голямото предизвикателство обаче си остават непредвидените разходи. Има два начина на се справите с тях без това да наруши финансовата ви стабилност, а именно чрез разсрочване или чрез спестовен фонд. Разсрочването е за предпочитане, дори и когато е със сериозно оскъпяване, тъй като ви позволява да превърнете едно плащане от непредвидено в планирано. Използването на спестовен кризисен фонд също е добро решение, но той трябва да е бил планиран предварително и дълго време да е бил захранван със средства – между 5-10% от месечните ви доходи.

Инвестиция в здраве

Поставете здравето си на първо място! Бизнесът ви не би имал смисъл, ако не сте наблизо, за да го развивате. Най-доброто лечение е превенцията. От финансова гледна точка посещаването на профилактични прегледи и лекуването на проблеми в ранен стадии е най-изгодно и най-здравословно. Не допускайте занемаряване на здравето и тялото си. Живейте здравословно, което включва повече движение, балансирана храна и анти-стрес програма. Генерирайте положителни емоции и се научете да отделяте време за себе си, което да е свещено и неизменно. Доброто здраве не е продукт на ограничения, а на балансиран режим. Определено това ще ви накара да се чувствате пълни с енергия, по-жизнени и ефективни.