Малките гиганти на дигиталното утре

Автор -

Животът ни през последните години неусетно се вплете в низ от битове, кодове, приложения, социални мрежи и дигитална комуникация, а компютрите станаха близък приятел и ежедневен спътник и помощник. С носталгия си спомняме времето на телефонните секретари, когато вечер след работа прослушвахме съобщенията, оставени от приятели през деня.

Само за последните 10 години компютрите от обемни кутии с огромни тръбни монитори се превърнаха в семпли миникомпютри, хибриди, нетбуци, таблети, супертънки лаптопи и смартфони… и следващата стъпка е да станат с размер на флашка или цигарена кутия. Но това не са редове от фантастичен роман, а вече факти.

Амбициозното начинание на няколко фирми да смалят персоналния компютър до размер на флашка се оказа не само успешен експеримент, но и работеща стратегия за налагане на нов клас електронни устройства, които се поместват в джоба и чрез кабел използват всеки телевизор за монитор. Базирани са или на Android операционна система или на Linux/Ubuntu и идват с огромен брой безплатни приложения, позволяващи да се гледа видео, да се браузва в Интернет, да се пишат мейли и четат и редактират текстови файлове, да се споделя в социалните мрежи, да се слуша музика, дори да се играят игри. Те са безшумни, не отделят излишна топлина, нямат нужда от специално захранване, могат да се ползват навсякъде, благодарение на вградения си софтуер. Повечето от тях се “пъхват” директно в HDMI входа на телевизора и се управляват с безжична мишка и клавиатура.

Ето и трите водещи предложения, избрани за вас от екипа на зеления сайт GreenJotter:

FXI Cotton Candy. Cotton Candy е миникомпютър, PC-on-stick, базиран на мощен A9 процесор и задвижван от Android операционна система, който е в продажба за 199$. Има вградена безжична връзка, памет, слот за карти до 64Gb, мощен аудио и видео чип и изводи за свързване с периферия – телевизор, клавиатура и т.н.

Android 4.0 Mini PC познат още и под кодовото име MK802 и се предлага на цена от 74$ и е поредното ново решение за настолен компютър, който се побира в дланта. Базиран на A10 процесор, с много компактна и гъвкава вътрешна архитектура и невероятна цена. Може да го хвърлите и носите на дъното на чантата си и да го извадите и ползвате, когато ви потрябва. Успява да се зареди за няколко мига и вече разполагате с добре познат Android интерфейс с много опции. Може да го управлявате с wireless мишка и почти да не забелязвате присъствието му на бюрото ви. Много фирми вече планират да интегрират цялото устройство като модул към следващото поколение телевизори, които ще са хибриди между персонален компютър и TV.

Raspberry Pi, 35$ миникомпютър побиращ се в цигарена кутия с размер на кредитна карта, който е разработен от английска фондация, за да стимулира достъпното компютърно обучение в училищата. Той подобно на останалите няма хард диск, но има слот за SD карти памет, които позволяват запис на данни. Устройството работи с Linux операционна система и има пълна функционалност на среден клас настолен компютър. Поради ниската си цена и компактна архитектура той е предпочетен при изграждането на “суперкомпютри” чрез свързването на десетки Raspberry Pi устройства, включително фигурираше в един от смелите планове на торент-сайта The Pirate Bay за изграждане на сателит, който да носи в орбита сървърите на сайта изградени от множество Raspberry Pi устройства и така да избегне преследване от различни териториални закони преследващи пиратството. Това не се случи, тъй като сайтът възприе друга стратегия – съществува и мигрира между различни cloud сървъри, а комуникацията е дълбоко криптирана и не позволява идентифицирането му.