Защо все повече хора са зависими от Интернет?

Автор -

Може ли да си представите живота днес без Интернет? Сигурно, не! Но Интернет или WWW (W3 , World Wide Web) е много млад феномен. Идеята за World Wide Web е предложена през 1989г. от английския инженер Тим Бърнърс-Лий, който ръководи и нейната първа реализация в мрежата на Европейската организация за ядрени изследвания (CERN) в края на 1990г.

С днешния бърз достъп, често и мобилен, с плътното WiFi покритие, с нетбуци, смартфони и лаптопи, ние имаме почти 24h достъп до Интернет и неслучайно все повече хора го приемат като основен, а понякога и единствен източник на информация, основна комуникативна среда, чрез която общуват с колеги, приятели и близки. Дори се появи поколение дигитални номади, чийто живот и бизнес се развиват виртуално и не зависят от тяхната географска локализация. Така човек може да “работи” като фрийлансър от всяка точка, където има достъп до мрежата. Може да управлява онлайн бизнес, да пише статии като платен автор, да превежда, да работи върху дизайни или програмен код…

А вие чувствате ли се пристрастени към Интернет? Ако е така, то не сте сами! Според актуално проучване 61% от хората се чувстват пристрастени към нета и не могат да спрат с браузването. “Интернет пристрастяването” се дискутира като проблем още от 1996г., а през 2010г., когато покритието в САЩ достига 80%, това се превръща в сериозна тема.

Жените признават повече от мъжете, че са пристрастени към Интернет и прекарват много време в любимите си сайтове, форуми и социални мрежи споделяйки ежедневни проблеми или търсейки информация. Разпределението по възрасти също е крайно любопитно. От него става ясно, че тийнейджърите в групата 13-17 години са практически напълно обсебени от Мрежата. Изследването посочва и един интересен факт – хората, които прекарват най-много в мрежата са най-слабо зависими от нея и обратното. Хората във възрастта 45-54г. прекарват в Мрежата повече от 40 часа седмично, но по-младите отделят не повече от 23 часа. А вие колко часа стоите онлайн през седмицата? Споделете в коментар във Фейсбук страницата на GreenJotter.org!

Темпът с който Интернет навлиза трайно в живота само за 10 години е нараснал двойно. Ако през 2000г. под половината американци са ползвали Интернет и са били онлайн, то след 10 години броят им е скочил двойно, като вече всеки 4 от 5 американци са онлайн. Същата, дори по-стремглава тенденция се наблюдава в Азия (Китай, Япония и Корея), където живее близо 1/4 от населението на света. Дот-ком балонът, който отмина в САЩ, сега е в разцвета си в Азия, заедно с все по-бързото навлизане на Интернет основно чрез смартфоните и техните онлайн приложения.

Скоростта на навлизане на Интернет накланя везните към все повече онлайн потребители, като не можем да сме сигурни дали това не е пика на вълната, която предстои да се сгромоляса и да отсее съдържанието в мрежата до един доста по-компактен и стойностен Интернет.

Следвайки тази тенденция много световни печатни ежедневници прекратиха издаването си на хартия и се насочиха единствено към развитието на своя онлайн вариант. Сайтовете и социалните мрежи постепенно изместиха от сцената традиционните медии и информационни агенции. Самите те вече ползват мрежата като “източник” на новини и публикации от очевидци.

Технологичните гиганти, като Google, от своя страна се опитват да направят услугите си все “по-ангажиращи”, така че да накарат хората да прекарват все повече време онлайн. Наскоро основана фондация, зад която стои конгломерат от технически компании и собственика на Facebook, работят по проект за осигуряване на все по-лесен достъп на хората до мрежата. Google представиха своите дигитални очила, които да станат наш дигитален спътник, без нуждата от телефони и таблети. Бъдещето ще покаже какво ще се случи, но едно е ясно – Интернет промени света до неузнаваемост, а времето през което сме свързани с мрежата, непрекъснато ще расте.