Happy “little” birthday

Автор -

Днес, 27 август, нашият прохождащ зелен сайт окръгли една година от стартирането си в широкото родно интернет пространство (наброяващо по последни данни 2.8 милиона потребители) и както личи по всичко се развива нормално, придържайки се към простото правило да се занимава с интересните неща. Едни са доволни, други са в недоумение, трети в очакване да видят какво ще донесе бъдещето, но най-важното за нас е, че аудиторията е тук.

Само преди броени години повечето неща свързани с екологичните теми звучаха доволно екзотично, с привкус на фентъзи, като се считаха за приоритет на будни, но иначе непрактични люде, ангажирани в губещи каузи. Минаха години и положението на зеления фронт рязко се промени. Greenpeace, които бяха традиционен флагман в новинарския поток по темата, бяха изместени убедително от набъбващата лавина от иновации в технологиите, които са насочени към опазване на природата и равновесието в нея.

Страхът събуден от прогнозите за изчерпващите се петролни залежи на фона на все по-голямото енергийно потребление в световен план, доведе до бясна надпревара на учени, лаборатории и компании в бързото изнамиране на алтернативни енергийни източници, както и към ограничаване вредата от замърсяването.

Отрезвителни апели подсказаха, че безконтролното нарастване на населението на Земята води до все по-интензивно потребление и ограничаване на темпа на добиване на ресурси за поддържане на живота на съвременното общество. Заговори се за устойчиво развитие, такова, което ще позволи и на следващите поколения да се радват на тези природни дадености, на които ние се радваме.

“Зеленото” стана кауза, която се промъкна от технологиите през политиката на ресурсите до принципите на здравословен живот, обхващащи храната, дизайна на дома и работната среда. “Зеленото” навлезе в обществения език, започна да интригува и да присъства все по-често в дискусии и събития.

“Зеленото” също така обаче бързо стана етикет и с него се облепиха много продукти, технологии, каузи и инициативи. Това донякъде обезцени идеята за “зеленото” като начин на живот и философия, а на места започна да буди (и то не без основание) съмнения за автентичността на намеренията. Но докато от всички посоки ни атакуват с все “по-зелени”  неща, май ни става трудно да направим разлика, да си изработим критерии, кое да приемем и как да го отличим.

“Зеленото” (green) не е етикет или сертификат! Това е първото, което тряба да осъзнаем. То е състояние на духа, нагласа, усещане, все неща пораждащи усилие, чийто продукт е осъзнатото отговорно отношение към околната среда и обществото, всъщност нашето местообитание.

Когато стане дума за “органични” (organic) или “естествени” (natural) продукти обаче, това вече е етикет, който е дефиниран от Департамента по земеделие на САЩ. 100% органичен означава, че държим в ръцете си нещо, в чийто състав всичко е продукт на органичен растеж, т.е. без пестициди, антибиотици, химически фъртилайзъри, биоинженерство, хормони или лъчево обработени съставки.

Реалността в тази посока обаче е далече от онзи ясен порядък, дори напротив – все още има многобройни самостоятелно развиващи се тенденции, които все още нямат пресечна точка помежду си. Но “зелената култура” не може да бъде рамкирана, тъй като е продукт на естествените защитни реакции на човечеството поглеждащо в близкото и малко по-далечно бъдеще с оглед на резултатите от дейността, които нанасяме на средата около нас.

Кой е “идеалният” зелен продукт? Най-общо, това е продукт създаден с мисъл за “устойчивото” развитие, което според една от първите си дефиниции означава, че “посреща нуждите на настоящето без да отнема възможността на бъдещите поколения на посрещнат техните нужди”. Страхотно определение.

Ако в усилията ни да бъдем интригуващ източник на зелена информация сме успели да сведем иначе абстрактните понякога идеи до един лесен за разбиране смисъл, то това е нашата коренна цел. Съзнателното избягване на “ексклузивни” новини и статии-еднодневки или гонене на посещаемост са сред нещата, с които няма да се сблъскате тук. Много прав е бил Айнщайн казвайки, че ако ти е трудно да обясниш нещо просто, то със сигурност самия ти не го разбираш добре.