Колко остава до “великия синтез”?

Автор -

ядрен синтез

13 октомври беше паметна дата за усилията на базираната в Калифорния правителствена лаборатория Lawrence Livermore National Laboratory, откъдето съобщиха, че са постигнали чувствителен напредък в ядрения синтез. Крачката е направена с успешното “възпламеняване” на най-големия лазер в света. Тестовете “на сухо” са съдбовна крачка към ядрен синтез, този свещен Граал на енергията може да позволи да създадем “изкуствена звезда” на Земята в лабораторни условия, която би била един евтин и неизчерпаем източник на чиста енергия.

Лабораторният експеримент е включвал сложна система от 192 мощни лазера поместени по повърхността на метална сфера, чиито лъчи се събират в центъра й фокусирайки се в малко пространство. Там е поставена капсула със смес от изотопи на водорода (деутерий и тритий). Целта е да се достигне температурата нужна за “възпламеняване” на реакцията на водороден синтез. Еднократното й отключване води до освобождаване на огромно количество енергия. Ядреният синтез е мечта за много учени. Довеждането на тази технология до успешен край, което досега не е постигано, ще позволи да се произвеждат немислими количества енергия и ще замести напълно нуждата от фосилни горива – петрол и газ.

Пресъздаването на ядрените процеси, които протичат в сърцата на звездите и поддържането на едно миниатюрно Слънце, което да бъде сигурен и щедър източник на енергия вече е обозримо. Процесът изглежда доста лесен, но техническите пречки се трудно преодолими. Първата крачка с построяването на мощен лазер вече е факт. Възпламеняването на малко количество гориво от деутерий и тритий ще доведе до ядрен синтез, чиято температура е 100 милиона градуса Целзий (по-топло дори от центъра на Слънцето) и налягане от 100 милиарда атмосфери. При тези условия протича сливане на водородните ядра и освобождаване на огромно количество енергия.

Колко скоро тази мини-звезда ще е реалност? От лабораторията са оптимисти и предполагат, че това ще се случи съвсем скоро. Следващата стъпка ще е овладяването на реакцията и използването на отделеното количество енергия. Не са малко и скептиците, които твърдят, че това е доста амбициозен план, но количеството пари, време и усилия, които са налети в този проект подсказва, че енергийния проблем е взет изключително сериозно. [via News.com.au]