Денят за Земята 2012

Автор -

И тази година на 22 април, както всяка поредна, е Денят на Земята, който много смятат за годишнина от основаването на движението за опазване на околната среда през 1970г.

Отбелязва се в 175 страни по света със събития свързани с изостряне на вниманието върху ефекта на цивилизацията върху природата.

Идеята за него идва от американския сенатор Гейлорд Нелсън след като посещава поразените от масивен петролен разлив брегове на Санта Барбара. Вдъхновен от антивоенните студентски движения, той осъзнава, че насочването на общественото внимание към замърсяването на въздуха и водата ще доведе до трайно настаняване на темата за околната среда в политическия дневен ред. Така на 22 април 20 милиона американци излизат по улиците и парковете, за да покажат своята загриженост за околната среда, здравето на децата си и бъдещето на планетата.

Този ден става фокус на обединението срещу агресивното вмешателство на човека в природата и в частност замърсяването, вредните производства, петролните разливи, добивът на тежки метали, електроцентралите на фосилни горива, атомната безопасност, пестицидите, изчезващите видове и свиването на териториите недокоснати от човешка дейност.

Последните 40 години станаха свидетел на бързопроменящото се отношение към природата. В началото прогресът се свързваше с димящи комини на фабрики, коли с големи двигатели, мирис на бензин и мащабни строежи на язовири и индустриални градове, но днес вниманието е много по-изострено върху проблемите с озоновия слой, топенето на ледовете, намаляването на тропическите гори, ограничените запаси от питейна вода, наближаващата криза с горивата и нуждата от възобновяеми източници на енергия, както и справянето с кризата на населението, бедността, глада и подобряването на качеството на живот и здравето на хората.

През 1990г. движението излиза извън САЩ и става глобална инициатива, която първоначално обединява 200 милиона души от 141 страни и това изиграва ключова роля в ускоряването на организацията по въведждане на разделното събиране на боклука и рециклирането в световен мащаб.

Но преди всичко знаем, че големите начинания започват от малките усилия, а когато се обединят много хора около една идея те могат да направят много за по-доброто бъдеще. Започнете с малките неща около вас. Изчистете дома си и площите около него, погрижете се за дърветата, засадете повече растения, съберете боклука. В по-дългосрочен план помислете как да пестите водата и електричеството, инвестирайте в слънчеви панели и хибриден автомобил, движете се повече с колело, хранете се здравословно. И най-важното е, че ще дадете безценен пример на децата си, които най-лесно разбират кое е хубаво, когато подражават на родителите си. Направете бъдещето на вас и вашите деца по-добро с малко усилия и добро желание.

Никога не бива да забравяне, че имаме само един дом – Земята и трябва да я опазим чиста за себе си и поколенията след нас.