Кои са най-добрите “облачни” услуги или как да съхраним всичко на сигурно място?

Автор -

Помните ли годините, когато “компютърната грамотност” се вписваше в CV-то наравно с другите професионални умения? Днес и малките деца боравят с всякакви електронни устройства съвсем спокойно и безпроблемно. Навигацията им е интуитивна и управляема с лесни движения. Почти всеки работещ човек ежедневно има достъп до мрежата най-малко от три електронни устройства – от служебния си компютър в офиса, от смартфона или таблета си и вечер – от домашния си компютър. Чрез тях ние имаме достъп до файловете си, работим върху проектите си и комуникираме с приятели.

А какво се случва, когато пътуваме често и трябва да добавим няколко слайда към презентацията си или да препратим стара версия на оферта или търсим черновата на своя статия, която да допълним и изпратим за публикуване. А ако фотоапаратът ни се е препълнил с снимки от лятната ваканция и искаме лесно и сигурно да ги съхраним без да рискуваме да изгубим спомените си. Не можем да копираме всичките си файлове на всичките си устройства и да ги разнасяме с нас. Ами ако ги изгубим, ами ако ни откраднат лаптопа или след 4-5 години интензивна работа хард диска му гръмне и изгубим всичко? Едва ли има човек, който да не е преживявал поне веднъж подобна “загуба”, която да го е направила по-внимателен към данните му.

Днес всеки от нас съхранява огромно количество важна лична информация, която се трупа на диска и която ако забравим да архивираме може да ни накара горчиво да съжаляваме. Компютърът ни може да стане жертва на хакери или вирус, на фатален технически проблем или просто по погрешка да изтрием важна информация.

А какво правим ако трябва да работим върху сериозен проект и искаме да имаме достъп до файловете си навсякъде и по всяко време, а не само на служебния си компютър. Или искаме просто да направим архив (back-up) на семейните си снимки, работни файлове, статии, електронни книги, музикални албуми и филми. Имаме нужда от архивен диск. Можем да се сдобием с външен хард диск, на който регулярно да архивираме цялото си важно съдържание, но него не можем да разнасяме навсякъде.

Ако искаме да имаме достъп до всичко важно навсякъде и по всяко време е нужно да изполваме така популярните облачни услуги или диск с отдалечен достъп.

Така имаме удобството хем да работим спокойно и винаги с актуалните версии на нужните ни файлове, така и да си осигурим резервно копие (архив) на работата си, ако се случи нещо неприятно с компютъра ни.

Облачните услуги са много и разнообразни и предоставят различна функционалност и свободно място за ползване. Те са “виртуален хард диск”, на който може да качваме всякаква информация и да я ползваме в реално време. Ето кои са най-използваните облачни услуги и какво трябва да знаете за всяка една от тях, преди да решите да я използвате:

  • Google Drive – услуга на Google, която е активна веднага след като регистрирате email в Gmail. Ако вече имате регистрирана електронна поща там, то разполагате с 15 GB безплатно пространство за своите файлове. Може да подреждате файловете си в папки, да качвате и дори да отваряте повечето файлови формати директно в услугата без да е нужно да ги сваляте на компютъра си. Услугата позволява да разширите пространството си до 100 GB на цената от 1.99$/месец. Можете да променяте правата за достъп до отделни файлове и така да изпращате специално генерирани линкове на свои колеги или приятели, които да теглят или разглеждат съдържанието, което споделяте.
  • Dropbox – едва ли има някой, който да не е чувал за тази услуга, най-малкото защото тя стана синоним на “облачен диск” и много компании я използват за работните си проекти и споделяне на информация и файлове между отделни екипи. Той е лесен и интуитивен за навигация, може да споделяте лесно различни файлове. Да го използвате както за съхранение, така и като сайт за даунлоуд на различни документи, снимки, книги. В стартовия си пакет имате безплатно 2 GB, а 100 GB са на цена 9.99$/месец. Предоставят се и бизнес решения с достъп от няколко различни потребителя, администрация и подробни статистики на достъпа, настройка на права и т.н.
  • BitCasa – е доста нашумяла компания, която първа предостави напълно криптиран и много сигурен облачен диск с безплатно пространство до 20 GB, както и различни платени пакети, в това число и “безкраен диск” за 99$/месец, който е без ограничение на пространството. Bitcasa се счита за най-сигурното място за съхранение на данни. Цялата информация е криптирана с най-сигурния криптографски алгоритъм AES-256 и може да бъде видяна само от собственика на акаунта. Дори и компанията няма достъп до вашите файлове в некриптиран вид и не знае какво съхранявате. Качването на файлове в Bitcasa става чрез приложение на вашия компютър или телефон/таблет, което преди да съхрани данните ги криптира “при вас” след което ги качва на отдалечения сървър в криптиран вид.
  • Copy.com – много сигурна облачна услуга, която също криптира вашите файлове с криптографския алгоритъм AES-256 и предоставя безплатно пространство от 15 GB, работи бързо и разполага с приложения за всички платформи.
  • Tencent – китайската компания реши да предостави на потребителите си до 10 TB безплатно пространство. Това, което трябва да направите е да влезете в сайта на компанията, да се регистрирате със свой QQ номер (QQ е популярна чат-услуга в Китай), който трябва да имате предварително, да свалите безплатно мобилното приложение Weiyun, с което веднага получавате 1 TB свободно безплатно пространство, което с времето нараства до 10 TB. Както винаги китайците правят голям залог и предлагат огромен обем. Недостатък е сложната поредица от стъпки, която ще ви позволи да го ползвате, най-вече заради езиковата бариера.

Макар тази селекция да може напълно да удовлетвори нуждите на почти всеки за сигурно и безпроблемно съхранение, в мрежата има още десетки услуги като Box.net, iCloud, OneDriveкоито могат да ви дадат свободата да работите и разполагате с информацията си от всяка точка по света. Нашият съвет е дори да направите “огледално копие” на важната си информация на поне два различни такива виртуални диска. Така ще се застраховате най-добре от всички непредвидени ситуации, които могат да ви изиграят лоша шега и след срив да успеете да възстановите загубена си ценна информация.

Един от най-важните ни рефлекси на модерни хора, живеещи в електронна епоха, е да се грижим за информацията си, което се изрзява в това да правим регулярно пълен архив на всичко ценно, което имаме и да го съхраняваме на сигурно, но достъпно място.

Експертите по сигурност препоръчват да правите архив всеки месец или най-много на 3 месеца. Използвайте или облачна услуга или външен back-up хард диск. Повечето от които са снабдени с готов софтуер за архивиране, само трябва да включите диска и да отбележите папките, които искате да се архивират и системата ще ги прехвърли.

За ценната си финансова или лична информация използвайте криптирани дискове, които дори ако попаднат в чужди ръце, не могат да бъдат отворени и прочетени. Една от най-добрите безплатни програми за криптиране на файлове и цели дискове е TrueCrypt, която разполага с голям набор от опции, лесна е за използване и доказано сигурна за защита от опити за посегателства върху личната ви информация. Досега няма нито един доказан случай информация криптирана с TrueCrypt да е била разбита и прочетена без съгласието на собственика й.

Можете да ползвате и вградения в последните версии на Windows специален софтуер за криптиране BitLocker, който позволява сигурно съхранение на данни чрез криптирането на целите хард дискове. Много от външните хард дискове, които се използват за архивиране, фабрично ползват различни криптиращи алгоритми и позволяват да защитите с парола цялата си информация, така че дори дискът да попадне в чужди ръце, да не може да бъде прочетен.