Революционно нова идея как трябва да изглеждат вратите

Автор -

Големите изобретатели винаги са си спечелвали това прозвище именно с революционно новите си решения на традиционни и утвърдени, класически постановки и концепции.

Сега на дневен ред е вратата, такава каквато я познаваме – с крило, закачено на панти и брава за затваряне – тя явно е отживелица или поне това е така за австрийския дизайнер Клеменс Торглер, който представя съвсем ново виждане как вратата трябва да изглежда в бъдеще, той направо изобретява вратата наново, при това в няколко разновидности.

Този вариант на вратата е изградена от 4 триъгълни панела, които се местят един спрямо друг като листове хартия и много наподобяват фигурки оригами. Изобретателят има няколко варианта, които включват и врата изградена от две плоскости, които се придърпват и отварят и затварят чрез система от лостове. Засега изработените от него врати са все още прототипи и се предлагат от стълко, метал и дърво. Вратите са също така кинетични механизми, които имат нужда от минимална задвижваща сила, за да действат и това също ги прави уникални. Разработени са какво интериорни врати, така и прототипи от метал, които са пълноценни външни врати.

Горният клип показва как действа кинетична лостова метална врата. Повече за отделните прототипи на вратите му може да разгледате личния му сайт – torggler.co.at