Провал на BIO & ECO EXPO 2011

Автор -

Тазгодишното изложение Bio & Eco Expo 2011 за здравословни храни, продукти и технологии, което се проведе в НДК в периода 14-17 септември, се оказа, по мнението на фирмите участници, пълен провал заради лошата организация от страна на отдел “Панаири и изложби” към Българската търговско-промишлена палата (БТПП), чийто директор Марин Мънзелов организира това събитие за втора поредна година след пилотното му издание през ноември 2010г. Тогава то се проведе успоредно с “Произведено в България” и привлече интереса на клиентите.

Вероятно повечето от вас дори не са чули, че подобно изложение се е провело, като основната причина за неуспеха, според участниците, е липсата на адекватно и таргетирано оповестяване на събитието, както и неспособността на организаторите да привлекат водещи медии, които да отразят и анонсират събитието.

Публикации за неуспешното изложение излязоха в бизнес сайтове като EconomyNews.bg и b2bnews.bg

Информацията от сайта Economynews.bg е красноречива:

Втората година от международното изожението БИО и ЕКО ЕКСПО се оказа провал. Това твърдят изложителите, взели участие в него. Тази година изложенито се провежда в НДК. Търговците на натурална продукция направиха подписка с искането организаторите от Българската търговско-промишлена палата да им върнат парите. 64 изложители са платили по 1800 лева за наем на щанд. Интересът към събитието обаче е минимален, признаха пред репортер на EconomyNews.bg изложители. Самите ние се уверихме, че участниците бяха повече от клиентите. Разпространителите на био и еко продукти у нас обясниха, че са превели парите за участие през май, а рекламата на събитието е започнала в началото на септември, дни преди самото изложение – 14.09.2011 година. Повечето хора попаднаха на изложението случайно, твърдят участниците в БИО и ЕКО ЕКСПО.

В изложението участваха болшинството от фирмите производителки, търговци и вносители на био и еко продукти, храни и технологии у нас. Те са превели половината от таксата си за участие още през май месец, инвестирали са значителни средства в продукти и стоки, сами са рекламирали събитието във фирмените си сайтове, блогове и фейсбук групи с надеждата да привлекат вниманието на повече посетители.

Като основни причини за провала на изложението Bio & Eco Expo 2011 участниците сочат неудачното време на провеждане, точно около първия учебен ден, когато основната аудитория от потребители на подобни продукти, а именно хората в активна възраст, са ангажирани с подготовката на децата си за училище.

Изложението първоначално е планирано да е на открито, за да привлече повече заинтересовани, но се провежда на закрито в НДК в най-слабия откъм посещаемост период от годината.

Рекламата на събитието, както и пресрелийзи са пуснати броени дни преди началото му, като са използвани неефективни рекламни формати, напълно нетаргетирани към потенциалните клиенти, както и реклама във второстепенни медии. Организаторите категорично са отказали да предоставят на изложителите официално подробно разписан медиен план, разходите за реклама и наемите на площите, въпреки че такива са им изискани от участниците. Показан е хвърчащ лист с нахвърляни на ръка сметки за реклама възлизаща на около 9900 лв. Ясно е, че БТПП е решила да използва създадения имидж на изложение, за да инкасира лесно и бързо малко печалба без никакви усилия и без никакъв ангажимент към изложителите, които са се превърнали в “спонсори” на БТПП.

Самите изложители са били допълнително затруднени в подредбата на щандовете си поради неуредици като блокирани товарни асансьори и липса на товарни колички, а на повечето е събрана такса от 30 лв. за ползване на безжичен интернет (wifi) през дните на изложението, без значение, че той е предоставен безплатно от НДК.

В последния ден на изложението участниците са връчили аргументирана подписка до организаторите с искане да им бъдат възстановени част от платените суми, акт, който организаторите в лицето на Марин Мънзелов и Йорданка Боянова, са се опитали всячески да избегнат и осуетят. Самият Марин Мънзелов, който е отговорен за организацията на изложението, веднага след разговорите с изложителите буквално е избягал и не е се появил повече до края. Не са предоставили официален медиен план, разходи за реклама и наемане на площите, нито са дали отговори на поставените искания. Веднага след отправените жалби към организаторите, те са напуснали изложението и не са се появили отново до самия му край.

Всички изложители са изразили твърдото си решение да не участват в следващо издание на изложението – Био и еко експо 2012 – организирано от БТПП, което е отразено и в анкетните карти попълнени от тях, както и възмущението им от отношението на организаторите към тях, което в случай като този, когато става дума за представители на цял бранш е най-малкото икономически недалновидно и противно на всякаква бизнес логика, особено на фона на претенциите на организация като Българската търговско-промишлена палата.

За жалост бизнес логиката у нас не следва писаните правила на свободния пазар и предприемачеството, а битува в отдавна отминали икономически реалности от ерата на комунизма, плановата икономика и шуробаджанащината, чието “дете” е и БТПП и нейните “кадри”, в това число и Марин Мънзелов. Ясно е, че следващото Био & Еко Експо изложение ще има други организатори, след като Българската търговско-промишлена палата (БТПП) се изложи подобаващо пред целия “зелен” бранш в България и доказа за пореден път, че е една казионна организация, която само пречи на българския бизнес и предприемачество, опитвайки се да изземва организаторски функции на изложения и събития, които спокойно и безпроблемно могат да се оргазнизират вътрешно от самите заинтересовани браншове, както това се случи следващите години.

А за незапознатите с проблемите около БТПП, които датират от десетилетия, както и за уж основната им цел да подпомагат местния бизнес, зад което всъщност стоят изцяло частни интереси на хора от БТПП или техни приближени фирми, може да прочетете в журналистическото разследване на ДарикНюз – Аферата БТПП – фактитеписано още през 2006г.

БТПП може да са сигурни, че родния малък и среден бизнес има достатъчен потенциал да се самоорганизира и да прави сам свои изложения, без “подкрепата” на казионни организации, чиято единствена цел е лесна печалба.